Tips Kirim Lamaran Via Email yang Benar

Apakah yang terlintas di fikiran kamu apabila kamu mendengar seseorang menyebut permohonan kerja? Adakah ia muka surat dokumen bercetak dibalut didalam folder coklat atau pemohon beratur panjang di halaman pejabat? Ah, tersebut kedengaran begitu antik. Global tidak sahaja tua, tapi juga berkembang pesat! Pertumbuhan inilah yang kelanjutannya memudahkan segalanya, mitra-mitra Myskill.Id. Ini juga terpakai kepada platform untuk memohon pekerjaan.Sesetengah syarikat dan juga pejabat perlahan-huma mula mencuba global digital. Oleh dikarenakan tersebut, pemohon bukan harus kembali mengemukakan permohonan secara peribadi. Hantar sahaja fail yang diperlukan lewat e-mel, mitra Myskill.Id. Lebih ringan dan lebih cekap telah pasti! Meskipun ia kelihatan enteng dan sesiapa sahaja boleh melakukannya, masih terdapat perkara yang wajib kamu memperhatikan. Atas gara-gara ini, Myskill.Id sudah sediakan lima tip yang boleh diambil sebagai nota apabila kemudiannya kudu menghantar permohonan kerja lewat e-mel untuk memastikan ia kelihatan profesional. Ingat, kesan pertama yang baik akan terlampau menguntungkan. Jom tengok mirip-mirip!


1. Elakkan Memakai Julukan E-Mel Pelik terhadap Permohonan Kerja
Alamat e-mel juga menentukan profesionalisme yang kamu mempunyai. Bagaimana kamu boleh kenakan e-mel bersama julukan yang kelihatan aneh untuk kebutuhan berarti layaknya ini. Daripada sebabkan mereka ketawa terbahak-bahak membaca id e-mel kamu, ini sebenarnya membuatkan perekrut berfikir bahawa kamu bukan serius untuk memohon, mitra Myskill.Id. Untuk tersebut, adalah terlampau signifikan untuk menyemak e-mel yang akan kamu gunakan untuk menghantar surat lamaran. Kamu boleh mengenakan e-mel di mana identiti sebenar kamu ditulis, terhitung julukan kamu atau gabungan nombor mengikut kebutuhan. Cuba jadikan alamat e-mel kamu kelihatan profesional di mata perekrut!


2. Pastikan alamat e-mel destinasi bukan tidak benar
Bukan wajib tergesa-gesa untuk menaip alamat e-mel, jangan biarkan ia jadi tidak benar. Bukan tersedia salahnya menyemak semula alamat e-mel syarikat yang kamu akan pergi. Mana jelas tersedia kesilapan yang ternyata bukan kelihatan. Satu kesilapan boleh membuat kerugian, mitra Myskill.Id. Bayangkan jikalau kamu konsisten tunggu balasan e-mel daripada perekrut, sedangkan alamat e-mel yang disenaraikan ternyata tidak benar taip satu huruf! Udah pasti ini amat mengecewakan. Cuba semak secara terperinci dan semak semula untuk mengelakkan kesilapan semasa penyerahan permohonan.


Baca Juga: Surat lamaran kerja alfamart


3. Jangan Biarkan Lajur Subjek Bukan Diisi
Sertakan subjek untuk e-mel yang kamu hantar Semasa menulis e-mel kepada syarikat berkenaan, jangan biarkan subjek di dalam kadar e-mel kosong! Ini vital kerana kehadiran subjek yang diisi akan memudahkan syarikat tahu niat dan matlamat kamu. Ini juga akan memudahkan perekrut untuk menyusun e-mel masuk yang tentang bersama dengan pengambilan pekerja di syarikat.


Nampak remeh sikit, namun jangan abaikan, mitra Myskill.Id. Cuba senaraikan kebutuhan kamu secara ringkas, padat, namun masih tahu. Malah sesetengah syarikat memudahkan pemohon bersama sediakan format subjek di dalam peruntukan jawatan kosong mereka. Selepas subjek selesai, kamu boleh mula menulis ayat sosialisasi di dalam e-mel.


4. Gunakan Bahasa Rasmi di dalam Surat Permohonan Elektronik Kamu
Memirsa kamus untuk memperoleh dukungan kecuali kamu menghadapi persoalan. Beri perhatian kepada tatabahasa apabila kamu menulis e-mel kepada syarikat. Cuba gunakan bahasa resmi dan sopan di dalamnya. Gaya bahasa ini akan menopang perekrut menyadari maksud e-mel yang mereka menerima. Elakkan mengenakan ayat yang panjang lebar dan bukan bermakna, mitra Myskill.Id.


Anggaplah ia sebagai peluang paling akhir kamu untuk perlihatkan betapa seperti kamu untuk mendapat jawatan di syarikat. Menjadi cuba laksanakan yang paling baik yang kamu boleh! Kalau sukar untuk kamu memakai perbendaharaan kata berstruktur, cuba gunakan kamus bahasa yang kini kamu boleh dapatkan bersama enteng di pelbagai sistem sosial. Semuanya akan jadi enteng kecuali kamu cuba mempelajarinya!


5. Jangan Hantar Fail didalam Format Zip/Rar didalam Permohonan Kerja
Format Zip/Rar membuatkan perekrut berputar-putar! Layaknya yang kami menyadari, perekrut tidak sahaja ditugaskan untuk mempertahankan surat permohonan. Mereka miliki tak terhitung kerja lain tak sekedar menyemak e-mel syarikat. Inilah sebabnya mengapa bukan menghantar dokumen pelaksanaan didalam format zip/rar sahih-sahih menolong memudahkan kerja mereka. Cuba bayangkan, terdapat ratusan surat permohonan yang perlu dimasukkan tiap tiap hari bersama dengan format itu. Berapa lamakah jaman yang diambil oleh perekrut untuk mengeluarkan seluruh dokumen sedia tersedia? Sungguh bukan cekap dan memenatkan kan mitra Myskill.Id? Ayuh, sedia kan dokumen kamu bersama bukan memakai dua format fail ini! Cuba ikut pedoman kebutuhan kecuali tersenarai didalam kekosongan.


Selepas menyadari lima garis pedoman di atas, kamu boleh mula menulis surat lamaran di e-mel syarikat. Sentiasa ingat untuk menyemak dokumen yang akan kamu hantar untuk meminimumkan pembetulan. Cuba hantar e-mel bukan dekat bersama dengan tarikh akhir yang diberikan oleh perekrut, Ok? Jom tinggalkan jejak digital kamu di ruangan komen Myskill.Id.


Bagi kamu yang dambakan tingkatkan kualiti kemahiran dan CV untuk menyokong kerjaya kamu, jom sertai Myskill.Id! Di sini, kita sediakan pelbagai latihan peningkatan kemahiran lewat e-pembelajaran dan bootcamp yang kamu boleh sertai bersama dengan pelbagai pengamal dan bersama dengan cara yang menyeronokkan.